המהנדס הטמפלרי שנדבק ב"חיידק" הארכיאולוגיה
כשחזר גוטליב ב-1882 לבית הוריו בחיפה שקע בעבודתו כמהנדס בניין והחל בתיכנון בתים ובנייתם. באותם ימים היו בארץ מהנדסי בניין מעטים בלבד, ועד מהרה זכה גוטליב במישרת מהנדס המחוז של…
הדרך להקמת חיל האוויר הישראלי
מלחמת העולם הראשונה הביאה ארצה קרבות אוויר בהם התמודדו מטוסים בריטיים מצבא אלנבי עם מטוסים גרמניים. אך נראה שליישוב היהודי הקטן באותה תקופה היו דאגות בוערות יותר של רעב, מחלות…
מראות מצולמים מהאוריינט
ב-1867 סגר הצלם פליקס בונפיס את כל עסקיו בצרפת, היגר עם משפחתו לביירות ופתח בה חנות לצילום בשם Maison Bonfils (בית בונפיס). מכאן יצא למסעות ברחבי המזרח התיכון כשהוא מפיק…
אוצר עותמאני בכינרת
היה או לא היה? בשלהי שנת 1918 עם תום הקרב הבריטי לכיבוש ארץ ישראל נפוצו בטבריה שמועות לפיהן בהפלגתה האחרונה בה טובעה ה"שריעה" היה על סיפונה קצין תשלומים עותמאני, וברשותו…
אלכסנדר זייד
מיתוס נולד בגבעות שייך אברק – סיפור על אומץ לב, הרבה דם והרבה זיעה, על אהבה לארץ ולמשפחה ועל מאבק מר משולב בכבוד הדדי לשכנים הערבים
הארכיטקט שבנה בית לחיים ויצמן ומגדל לאלברט אינשטיין
סיפור חייו רב התהפוכות של אריך מנדלסון הארכיטקט בעל השם העולמי שבתיק עבודותיו ניתן למצוא בין השאר גם את ביתו של הנשיא חיים ויצמן ברחובות וגם את מצפה הכוכבים של…
סיפורה העצוב של משפחת הרצל
ב-1886 פגש הרצל לראשונה את יוליה ("זּולי") נשאואר, בת לאיש עסקים יהודי עשיר. היא היתה אז בת 18, נאה, בעלת עיניים כחולות, המתוארת כ"חביבה, מלאת חיים, רגשנית, שנונה, עקשנית, פתוחה…
עין רוסית לציון צופיה…
מאז התפרקות ברית המועצות שואפת מוסקבה להחזיר לשליטתה את כל המוסדות שהוקמו בארץ ישראל בתקופת הצאר. גם אם בסופו של דבר יוסדרו נכסי הכנסייה הפרבוסלבית בארץ עד תום, לא תיפסק…
יוסף דוידסקו סוכן חרש רב מעללים – שנרצח בטעות?
הוחלט ששניים ייגשו דרך החצר אל החלון של החדר שהוא נמצא בו, ומהחלון יירו בו. ניגשו שניים. אני והשלישי עמדנו כחיפוי. השניים ניגשו לחלון וברגע שהוא שמע צעדים הוא חשש,…
המהנדס קטינקא שבנה בגדול
כשהגיע ברוך קטינקא בן ה-21 ארצה מביאליסטוק, ב-1908, כבר היה מהנדס מכונות וחשמל. סיפור חייו המרתק עובר ברכבת החיג׳אזית, בניית מיתחם ימק"א וביתו של המופתי בירושלים, משטרות ״טיגרט״ ברמאללה, יריחו,…
איש הח"ק בתל אביב
סיפורו של נחום סלונים, מפקד הכוח הצבאי של אירגון האצ״ל המחתרתי בתל אביב, בעשור האחרון של המנדט הבריטי. מצגת זאת נכתבה על ידי בעיקבות שורה ארוכה של שיחות פנים אל…
פרידריך רודנברג הטייס היהודי-גרמני שנמלט מהנאצים
כשהוציא הקיסר וילהלם השני את צו הגיוס הכללי, לקראת מלחמת העולם הראשונה, היה פרידריך מרקוס רודנברג בן ה-22 לקראת סוף לימודי הנדסת חשמל בבית הספר הטכני הגבוה בהאנובר. אבל כשהקיסר…
עליית הנוער
סולד כתבה להסתדרות הציונית בברלין, כי תוכניתה של פרייאר היא רעיון אבוד הצפוי לכישלון ואין לתמוך בו. כתוצאה מכך השתררה באירגונים היהודיים בגרמניה הדעה כי תוכניתה של פרייאר להעלות נערים…
הבדואי שקירקס את השלטון העותמאני
נוכח אובדן המשילות הישראלית בנגב נזכרתי בסיפורו של הבדואי עקיל אגא, שעשה כראות עיניו בגליל התחתון, למרות שרשמית היה האיזור בשליטת האימפריה העותמאנית. בדקתי מה ידוע על כך ומצגת זאת…
הצלם שהנציח את המדינה שבדרך
כשעזב קלוגר את הארץ הוא השאיר אחריו 50,000 תשלילי תצלומים. 40,000 מהם נמצאו אז בארכיון "אוריינט פרס". עם פירוק החברה ב-1965, הציע מנהלה, נחמן שיפרין, ללשכת העיתונות המרכזית במשרד ראש…
הזרוע המבצעת של תככי הקומינטרן הסובייטי בארץ ישראל המנדטורית
היתה זו מפלגה קטנה מאוד. ברוב שנות קיומה הגיע מספר חבריה לכ-400 בלבד ולפעמים גם פחות. רק בשנותיה האחרונות הגיע מספרם לכ-1300. למרות זאת היא היתה קולנית מאוד – ושנואה…
נמל חיפה בימי המנדט הבריטי
טקס חנוכתו הרשמית של הנמל נקבע ל-31 באוקטובר 1933 והוא נועד להיות במיטב ההוד וההדר הבריטיים. כאלף איש – רובם נכבדים יהודיים וערבים ונציגי השלטון – הוזמנו לטקס ואף אורגנה…
ההגדה לבית ב"ק
ר' ישראל תיכנן בקפידה את עלייתו ארצה. בשנה האחרונה לשהותו בברדיצ'ב הזמין אצלו אציל מקומי בניית שעון גדול למגדל אחת הכנסיות בעיר. הוא עבד על כך שמונה חודשים ואת התשלום…
ה'מוֹיסֶר' רב-הפנים ממאה שערים
פעילותו של קרמר כסוכן חשאי זיכתה אותוב-1898 ב"מקום שמור" בתולדות הציונות, לאחר שהשלטונות העותמאניים הטילו עליו לעקוב אחרי הרצל ופמלייתו, בעת ביקורם בארץ, שנועד בעיקר לפגישה עם הקיסר וילהלם השני….
שוברת המוסכמות – סיפור חייה יוצאי הדופן של מינה ויצמן
מייד עם תום לימודי הרפואה, ב-1913, עלתה מינה ויצמן לארץ ישראל והחלה לעבוד כרופאה בירושלים. באותם ימים לא היה עדיין איש מבני משפחתה בארץ ואין פלא שעד מהרה נפלה ברישתו…
"הקיבוץ החשאי" שהציל את "ההגנה" במאורעות תרפ"ט
ב-23 באוגוסט 1929 פרצו מאורעות תרפ"ט – ולפתע נוכחו הכל לדעת, כי "ההגנה" המדולדלת, שקפאה על שמריה בשמונה שנות השקט שעברה הארץ מאז מאורעות תרפ"א, אינה מסוגלת "לספק את הסחורה"…
עקיצת ה"יתוש"
כך רשם מטוס ה"מוסקיטו" ("יתוש") הבריטי, שהפך לאגדה מעופפת במלחמת העולם השנייה, פרק משמעותי, אך כאוב, בתולדות חיל האוויר הישראלי מוקדש לעמיתיי ורעיי בטייסת התחזוקה של כנף 4 בשנים 1954-1955…
יהודה מגידוביץ – אדריכל בתי החלומות
כשהגיע מגידוביץ ארצה, הביא איתו אוהל, שחשב כי יוכל להתגורר בו בתקופה הראשונה לעלייתו. אלא שהאוהל הועף ברוח באחת הסערות של חורף 1919-20 ומשפחת מגידוביץ נאלצה לשכור חדר למגוריה אצל…
חומת יפו שהפכה לנדל"ן
יפו היא אחת הערים העתיקות ביותר בעולם. ומאחר שהמזרח התיכון היה שסוע מלחמות מאז ימי קדם, היא היתה מבוצרת כבר במאה ה-18 לפני הספירה
מלחמת אלף השנים שקרעה מבפנים את ערביי ארץ ישראל
בעיקבותיהם של המושלים הלכו גם אנשי הצבא המעטים שנותרו בארץ ובמקום למלא את תפקידם הצבאי, התמקדו בסחיטת כספים ומיצרכי מזון מהכפריים שעליהם נועדו להגן. תושבי הערים נפגעו גם הם, מכיוון…
ה"רוטשילדים" העותמאניים – משפחת פרחי
המימרה "עושר השמור לבעליו לרעתו" מתאימה מאוד לקורותיה של משפחת פרחי היהודית-דמשקאית, שעשתה הון במאות ה-18 וה-19, תפסה עמדות מכובדות ביותר במימשל העותמאני בסוריה ובארץ ישראל, עד שסר חינה, ראשיה…
ה"אמא" של הלהקות הצבאיות
אם תשאלו מי הייתה הלהקה הצבאית המוצלחת הראשונה, שפרצה את הדרך לכל הלהקות הצבאיות שבאו אחריה, תקבלו בדרך כלל את התשובה "הצ'יזבטרון". אז לא. הלהקה הזאת היתה "מעין זה", שהוקמה…
שיברו של חלום הקיבוץ בחצי האי קרים
העובדה שקבוצת יהודים ציונים התאכזבה מהגשמת הציונות בארץ ישראל עד כדי כך שהיא פנתה בבקשת עזרה לברית המועצות, פשוט שיחקה לידי הייבסקציה במאבקה נגד הציונות. אבל במקום לסייע ראו העסקנים…
משכן הממשלה שבדרך
מלכתחילה נבנה הבית כמיבצר, מבטון מצופה באבן ירושלמית. בין השאר הותקן במרתפיו בור מים, בנפח של כ-50 מטרים מעוקבים, שנועדו לשימוש במקרה של מצור. במקביל הוכנו בבניין "סליקים", שבהם הוחבאו…
אנטוניו ברלוצ'י – בנאי הכנסיות הגדול
אנטוניו, שזכה בילדותו לכינוי החיבה טוטו, גילה כבר בגיל מוקדם נטייה לארכיטקטורה ועוד בהיותו ילד נהג לשרטט להנאתו מיבנים כנסייתיים מפרי דמיונו. עם זאת, נדמה היה כי הוא עלול לנטוש…
קבר מחולל בניכר
"צר לי שעליי להודיעך כי על פי מידע שנתקבל במשרד זה, בעלך, פל/17991 נהג דוידוב י. דווח ב-8 באוקטובר 1945 כפצוע קשה והוא סובל מכוויות בכל גופו וכרגע מאושפז בבית…
הצי הסובייטי שידר – הבריטים בסרפנד הקשיבו
יום אחד, לקראת סוף שנת 2015 עלו כלים הנדסיים על בסיסי ההדרכה במחנה צריפין ובמשך כשנה הרסו אותם, כדי לפנות מקום לבניית רובע מגורים חדש של ראשון לציון הסמוכה. כאחד…
מפצח התעלומות
באותם ימים דחף את שלמה יצר ההרפתקנות שלו לעשות דבר שעלה לו ביוקר: בעקבות ניסיונו כאלפיניסט, הוא החליט לטפס לבדו לפיסגת החרמון. אלא שכדי להגיע לשם היה צריך לחצות את…
מי נטע את השקמים ברחוב המלך ג'ורג'?
השיקמים של רחוב המלך ג'ורג' בתל-אביב הם חלק מנוף ימי ילדותי. סבי וסבתי התגוררו מאז שנות ה-30 של המאה הקודמת באחד הצריפים המזרחיים של שכונת נורדיה, שניצבו על אם הדרך…
ארפד (אברהם) גוט – מגדולי בוני הארץ
תוך כדי הכנת מצגות, בהתנדבות, עבור המועצה לשימור אתרי מורשת, נתקלתי פעם אחר פעם בשמו של המהנדס ארפד (אברהם) גוט, שפעל בארץ מתחילת שנות ה-20 עד 1948. הדבר עורר את…
הטחנות הגדולות – מגדולי המיבנים התעשייתים בחיפה של ימי המנדט
קומות קומות בנוי הבית. למטה מוטלים שקי החיטה למאות ולאלפים, המובאים ממושבות הגליל התחתון, מן הכפרים הרבים מקרוב ומרחוק וגם מעבר הירדן מזרחה. ואיכרים יהודים ופלחים ערבים מאובקים מן הדרך,…
תחנת הכוח הראשונה בארץ שהאירה את תל-אביב ויפו
עיתון "הארץ" דיווח כי בשמונה וחצי בערב "בא האדון רוטנברג בלוויית סגן מושל יפו… לרחוב נחלת בנימין קרן אלנבי, נכנס אל הטרנספורמטור ובעצמו לחץ על הכפתור ששלח את הזרם מן…
צנחנים נאצים בשמי יריחו
פריץ גרובא, שגריר גרמניה בבגדאד, נכח בפגישה. לפי רשימותיו, אמר המופתי להיטלר כי "הערבים הם ידידיה הטבעיים של גרמניה מכיוון שיש להם אויבים משותפים, בפרט הבריטים, היהודים והקומוניסטים. מסיבה זו…
הצוללת "שירֶה" ומוֹתה במפרץ חיפה
סיפורה המסעיר של הצוללת האיטלקית "שירה", שטובעה על ידי הבריטים במפרץ חיפה במלחמת העולם השנייה, איננו גילוי חדש שלי. הוא ידוע זה מכבר ואף נדון בהרחבה בפירסומים רבים, כמו מאמר…
גשרי הירקון שהיו – ואינם
בילדותי, שעברה עליי בלב תל-אביב, היה הירקון רחוק ממני, בצפון העיר ואתר שבע טחנות היה כביכול מעבר להררי חושך. לא פלא שהשייט בירקון ובייחוד שייט לשבע טחנות, הילך עליי קסם…
איך כמעט הוקמה המדינה ב-1940
למרות המימרה הידועה ש"אין 'אילו' בהיסטוריה", קשה שלא להרהר בעצב, כמה שונים יכלו להיות פני המדינה, אילו כבר בפרוץ מלחמת העצמאות, היו בידי כוחות המגן הישראליים אותם 20 אלף הרובים,…
האונייה פולוניה – חלוצים על הסיפון ונשק בתא המטען
הפלגת הבכורה של ה"פולוניה" מקונסטנצה לחיפה יצאה לדרכה בסוף ספטמבר 1933. ההפלגה לוותה ברעש תקשורתי גדול. הוזמנה אליה חבורה גדולה של נכבדים פולניים ועיתונאים מפולין ומארץ ישראל. לאירוע הגיע אפילו…
צבא אנדרס
בקיץ 1940, לאחר שכבשו הגרמנים את צרפת, קיבל הצבא הצרפתי בסוריה, כמו הצבא הצרפתי כולו, הוראה להניח את נשקו. שיקורסקי העביר מייד הוראה לבריגדה הפולנית שלא לעשות זאת ולהצטרף על…
היה היה שדה תעופה ברמלה 1917-1959
הגרמני וולפה פאסט, בעל משרד נסיעות בירושלים בשנות ה-30, מספר, כי "קיבלנו עבור קו התעופה של חברת 'מיסר אייר' לקהיר את הרשות להשתמש בשדה התעופה הצבאי של חיל האוויר המלכותי…
העשור המצרי בארץ ישראל 1831-1840
כשהתחלתי להכין מצגת זאת התכוונתי רק לתת תמונת מצב של השלטון המצרי בארץ במאה ה-19. אולם ככל שהתעמקתי בנושא גיליתי, כי כדי לתת תמונה נאמנה, יש להזכיר לפחות בריפרוף את…
הטנקים הראשונים בארץ ישראל
עם סיום הכנתה של המצגת "אגוז קשה: עזה 1917", נוכחתי כי נותרו בידיי תצלומים רבים הקשורים בנושא, שלא השתמשתי בהם. חלק נכבד מהתצלומים הללו היה של הטנקים שהשתתפו בקרבות על…
1917 אגוז קשה – עזה
במצגת זו בחרתי להתמקד בתפקיד שמילאה עזה במלחמת העולם הראשונה, כאשר חסמה את התקדמותו של הצבא הבריטי בדרכו לכיבוש ארץ ישראל ולשיחרורה מעריצותם של הטורקים העותמאנים
המגדל שנמחה מחומת ירושלים
בתחילה חשבתי לרכז כאן רק את התצלומים המעניינים של מגדל השעון, שניצב מ-1907 על שער יפו בירושלים, עד שנהרס ב-1922. אלא שעד מהרה נסחפתי לתוך מערבולת האירועים ההיסטוריים של אותה…
מטוסי ים בכינרת 1931-1942
נוסעי הטיסות הראשונות שנחתו בכינרת המשיכו את דרכם מטבריה להודו במטוס יבשתי. בטיסות מאוחרות יותר אוכסנו הנוסעים ללינת לילה במלון טברייני ויצאו לדרכם למחרת. אך היו גם טיסות שנחתו בכינרת…